Funclub Obozy Młodzieżowe – obozy młodzieżoweFunclub Obozy Młodzieżowe – obozy młodzieżowe
Zapomniałeś hasła?

Makarska

Riwiera Makarska to jeden z najpiękniejszych fragmentów wybrzeża adriatyckiego. Na 55 km długa i zaledwie kilka km szeroka, wciśnięta jest pod wysoką górę Biokovo porośniętą bujną roślinnością. Wybrzeże charakteryzują żwirowe, długie plaże, łagodne zejście do morza i krystalicznie czysta woda. W niektórych miejscach nad morzem górują skały. Słoneczny klimat i długie żwirowe plaże są niezwykle popularne wśród turystów. Osoby spragnione ciszy, spokój znajdą na dzikich plażach schowanych w malowniczych zatoczkach. Riwiera Makarska to również świetne miejsce dla miłośników sportów wodnych. Nurkowanie, żeglowanie i windsurfi ng to tylko niektóre możliwości aktywnego wypoczynku.

Makarska to jedno z piękniejszych miejsc na turystycznej mapie Europy, nazywana nawet chorwackim Saint Tropez. Szeroka plaża oraz krystalicznie czysta woda to nie jedyne atuty Makarskiej. Dogodne położenie pozwala na zwiedzanie wielu zabytków i cudów przyrody. Wieczorem można odpocząć i pobawić się w niezliczonych barach i dyskotekach, które kuszą przyjemną atmosferą. W miasteczku zachowała się przepiękna starówka z wąskimi uliczkami i domami sąsiadującymi okno w okno. Plaża w Makarskiej ma długość 1,5 km i w przeważającej części jest drobnokamienista. Krystalicznie czysta woda i bardzo bogate życie podwodne powodują, iż kąpiele na tutejszym wybrzeżu to wielka przyjemność, a wyprawa w piętrzące się nad miastem góry dostarczą niezapomnianych wrażeń.

Chorwacja leży w dwóch strefach klimatycznych – śródziemnomorskiej i kontynentalnej. Na wybrzeżu, gdzie występuje klimat śródziemnomorski, lata są gorące i słoneczne, a zimy łagodne i wilgotne. Góry Dynarskie charakteryzują upalne lata i bardzo śnieżne zimy. Temperatury w głębi kraju wahają się od 1oC w styczniu do 26oC w sierpniu. Na wybrzeżu jest cieplej – od 4-5oC zimą do nawet 30oC latem. Woda w morzu jest zawsze ciepła, jej temperatura waha się od 12oC zimą do 26oC latem.Sezon turystyczny w Chorwacji trwa od kwietnia do października, a szczyt zaczyna się w połowie czerwca i trwa aż do września, kiedy to woda w morzu jest najcieplejsza. Wybierając się do tego państwa w październiku, trzeba się liczyć z chłodnymi nocami. Dobrymi miesiącami na zwiedzanie Chorwacji są czerwiec i wrzesień. Dodatkowym atutem września są również świeże owoce – figi, winogrona, granaty.

Średniomiesięczne temperatura powietrza i wody oraz liczba godzin słonecznych na Riwierze Makarskiej

MIESIĄC 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
TEMPERATURA POWIETRZA W DZIEŃ (stop. C) 11 11 13 17 22 26 31 30 25 22 15 12

TEMPERATURA POWIETRZA W NOCY (stop. C)

4 3 5 8 12 16 21 19 15 11 7 5
TEMPERATURA WODY (stop. C) 14 14 14 14 17 20 22 23 21 19 17 15
LICZBA GODZIN SŁONECZNYCH (h) 3 3 4 6 8 9 11 10 8 6 4 3

 Średniomiesięczna temperatura powietrza i wody oraz liczba godzin słonecznych na Majorce

MIESIĄC 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
TEMPERATURA POWIETRZA W DZIEŃ (stop. C) 11 11 13 17 22 26 31 30 25 22 15 12

TEMPERATURA POWIETRZA W NOCY (stop. C)

4 3 5 8 12 16 21 19 15 1 7 5
TEMPERATURA WODY (stop. C) 14 14 14 14 17 20 22 22 21 19 17 15
LICZBA GODZIN SŁONECZNYCH (h) 3 3 4 6 8 9 11 10 8 6 4 3
 

Prawdziwa chorwacka kuchnia to specjalność małych, lokalnych, z reguły rodzinnych restauracji. Menu w takich restauracjach jest bardzo urozmaicone. Charakterystyczną cechą jest duża ilość przypraw. Osobom lubiącym pikantne jedzenie polecamy danie muskalica - mięso z cebulą, smażone na patelni z pieprzem i pepperoni. Mniej pikantny jest najczęściej djuvec - danie przyrządzane z duszonego mięsa wieprzowego i jagnięcego z ryżem, papryką, pomidorami i sezonowymi warzywami. Cevapcici to zrazy z różnych odmian siekanego mięsa. Kolejne ciekawe danie to rażnici, które składa się z drobnych kawałków wieprzowiny doprawionych solą i pieprzem i grillowanych na rożnie. Pleskavica to płaski stek z mięsa siekanego. Z owoców morza smaczne jest Skampi a la Buzara, w sosie winno-pomidorowym oraz kalmary. Warto jako przystawkę zamówić prsut – porcja łagodnej, suszonej na powietrzu szynki. Szynka najlepiej smakuje z ciepłym tostem z masłem.

CZAS PRZEJAZDU: 18 godzin (od granicy)
CZAS LOKALNY: czas polski
JĘZYK: chorwacki
STOLICA: Zagrzeb
NAPIĘCIE: 220V
WALUTA: kuna
RELIGIA DOMINUJĄCA: rzymski katolicyzm
PLAŻE: wstęp bezpłatny; kamieniste
NAPIWKI: Choć napiwki wliczone są standardowo w cenę całkowitą, to są mile widziane. Zwyczajowo należy doliczyć 10% kwoty na rachunku.